50 procent aansprakelijkheid bij de autoverzekering

50 procent aansprakelijkheid bij de autoverzekering

Vertelt een verzekeraar u over de 50 procent aansprakelijkheid bij uw autoverzekering of spreken zij van de 50/50 aansprakelijkheid? Dit lijkt wellicht een eerlijke wijze om de aansprakelijkheid bij een ongeval te verdelen, maar het is in de praktijk niets anders dan een regeling tussen verzekeraars. Dit kan echter een terugval in uw schadevrije jaren betekenen, waardoor het verstandig is u goed te laten informeren over de 50 procent aansprakelijkheidsregeling. Een verzekeraar mag die lang niet zomaar altijd toepassen, omdat dit behoorlijk in uw nadeel kan uitpakken.

Terugval in schadevrije jaren

Wanneer verzekeraars er onderling niet uitkomen kunnen zij besluiten u 50 procent aansprakelijkheid toe te schrijven. Dat betekent dat u net als de tegenpartij schuldig bent aan het ongeval, de verzekeraars zullen de kosten samen delen. Dat klinkt hartstikke netjes, maar zal in de meeste gevallen betekenen dat uw schadevrije jaren afnemen.

Als het gevolg van de (gedeelde) aansprakelijkheid brengt de verzekeraar u schadevrije jaren in mindering. Op basis van de nieuwe regels per 1 januari 2016 raakt u bij iedere claim standaard 5 schadevrije jaren af. De 50 procent aansprakelijkheid bij een autoverzekering kan op die manier leiden tot een behoorlijk hogere premie, omdat uw premiekorting op basis van uw schadevrije jaren flink zal afnemen.

Regeling tussen verzekeraars

De 50 procent aansprakelijkheid voor de autoverzekering is in principe niets meer dan een afspraak tussen de verzekeraars, die zij onderling maken. Had u geen schuld aan het ongeval, maar wil de verzekeraar gebruik maken van deze regeling? U hoeft dat niet zomaar te accepteren. U kunt terugvallen op juridische bijstand om te bewijzen dat de schuld bij iemand anders ligt. Op die manier kunt u aan de 50 procent aansprakelijkheid ontkomen, waardoor u uw schadevrije jaren mogelijk gewoon kunt behouden.