Aanrijding wild en autoverzekering

Aanrijding wild en autoverzekering

In Nederland zijn er meerdere gebieden waar men ineens te maken kan krijgen met overstekend wild. Heel vaak gaat het goed, maar helaas gaat het ook behoorlijk wat keren mis. In ons land gebeuren er jaarlijks ongeveer 5.500 ongevallen waarbij wild betrokken is, zoals herten, zwijnen en reeën. Een aanrijding met een wild dier zorgt gemiddeld per ongeval toch voor een schadepost van een kleine tweeduizend euro. Dit is natuurlijk een behoorlijk bedrag, zeker wanneer u hier zelf voor moet opdraaien. Bent u hier wel voor verzekerd?

Afhankelijk van de soort autoverzekering

Het soort autoverzekering dat u heeft afgesloten bepaalt of u schade als gevolg van een aanrijding met wild vergoedt krijgt. Wanneer u enkel een WA-autoverzekering heeft, dan krijgt u helaas niets vergoed. Bij WA-verzekeringen krijgt u namelijk uitsluitend schade vergoed wanneer er een andere partij betrokken is.

Een wild dier kan niet aansprakelijk worden gesteld, en dus krijgt u niets vergoed. Een aanrijding met wild wordt door een autoverzekering in de vorm van Allrisk en WA + Beperkt Casco wel gedekt. Bij deze verzekeringen is het namelijk niet nodig om een aansprakelijke partij te hebben om de schade vergoed te kunnen krijgen.

Het moet wel om wild gaan

Een aanrijding met wild mag niet verward worden met een aanrijding met een dier dat een eigenaar heeft. We hebben het dan over het algemeen over huisdieren, zoals honden en katten. Ook deze dieren zorgen regelmatig voor aanrijdingen en schade als gevolg van deze aanrijdingen. U kunt deze schade niet verhalen als aanrijding met wild bij uw autoverzekering. In dit geval is het nodig om te achterhalen wie de eigenaar van het dier is, om deze voor de schade aansprakelijk te stellen. De schade wordt dan vergoed vanuit de aansprakelijkheidsverzekering van deze persoon.