Aanschafwaarderegeling voor tweedehands auto’s

Aanschafwaarderegeling voor tweedehands auto’s

De aanschafwaarderegeling is er voor tweedehands auto’s. U kunt die verzekeren met deze aanvullende dekking, zodat u bij een total loss situatie weer een vergelijkbare auto terug kunt kopen. Hoe dat zit? Het heeft te maken met de afschrijving en dagwaarde. Stel dat u een tweedehands auto koopt. Na 1,5 jaar rijdt u die helaas total loss. Tenminste, economisch total loss. Het betekent dat u de dagwaarde van de auto uitgekeerd zal krijgen. Die ligt veel lager dan de aanschafwaarde die u betaalde. Het lukt daardoor niet meer om een vergelijkbare auto terug te kopen, zonder daar veel geld bij te moeten leggen.

Tijdelijke dekking voor de aanschafwaarde

Om dergelijke situaties te voorkomen kunt u gebruik maken van de aanschafwaarderegeling voor tweedehands auto’s. In dat geval kunt u gedurende een tijdelijke periode (bijvoorbeeld 2 of 3 jaar) gebruik maken van een meer uitgebreide dekking. Raakt de auto door uw toedoen (economisch) total loss? Dan keert de verzekeraar u de aanschafwaarde uit. Dus, het bedrag dat u voor de auto betaalde.

Het grote voordeel daarvan is dat u dit bedrag weer kunt gebruiken om een vergelijkbare auto aan te kopen. U hoeft er minder geld bij te leggen dan ten opzichte van de dagwaarde van de auto.

Total-loss en de dagwaarde bij tweedehands auto’s

Een total loss situatie is nooit leuk, maar kan bij uitkering van de dagwaarde een extra probleem met zich meebrengen. Een tweedehands auto van €10.000 in aanschafwaarde kan na 1,5 jaar rijden zomaar €7.500 of minder waard zijn. Dat betekent dat de verzekeraar de dagwaarde uit zal keren. U dient er dan zelf weer €2.500 bij te leggen om tot een vergelijkbare auto te kunnen komen. Door gebruik te maken van de aanschafwaarderegeling is dat niet het geval, waardoor u kiest voor extra zekerheid bij een eventueel total loss van de auto.