Alcohol achter het stuur

Alcohol achter het stuur

Alcohol achter het stuur is nooit een goed idee. Het kan leiden tot gevaarlijk rijgedrag en grotere risico’s. Bovendien is het wettelijk niet toegestaan boven de limiet van 0,5 promille. Verzekeraars keren niet in alle gevallen vergoedingen voor schade uit wanneer er sprake is van alcohol achter het stuur. In een aantal gevallen zal de verzekeraar de schade uitkeren en vervolgens proberen om die op de schuldige, de bestuurder, proberen te verhalen. Een ritje met alcohol op kan op die manier een dure worden, vooral wanneer er sprake is van letsel bij de gedupeerde partij.

Schade aan anderen altijd vergoed

Verzekeraars keren de schade aan anderen overigens altijd uit. Het slachtoffer ontvangt op die manier altijd de vergoeding voor de schade, zowel aan de auto als in de vorm van letsel aan de eigen persoon. Dat voorkomt dat een slachtoffer ook nog eens het slachtoffer kan worden van het alcoholgebruik van de dader. Zo’n 40% van de verzekeraars heeft op basis van de premievoorwaarden vervolgens de mogelijkheid om de schade op de dader te verhalen. Dat betekent dat ze de kosten proberen te laten vergoeden door de bestuurder die met alcohol op achter het stuur is gaan zitten.

Schade aan eigen voertuig doorgaans niet vergoed

De schade aan het eigen voertuig wordt over het algemeen niet vergoed als er alcohol in het spel is. De verzekeraar hoeft dan geen ‘slachtoffer’ van het alcoholgebruik van de dader te compenseren, want het gaat om één en dezelfde persoon. Dat betekent dat de verzekeraar kan besluiten om de schade niet uit te keren, waardoor de bestuurder daar zelf verantwoordelijk voor is.

Het is aan de verzekeraar om aan te tonen dat er sprake was van alcohol achter het stuur. Vooral wanneer er sprake is geweest van een ongeval waarbij de politie ter plaatse is geweest lukt dat vaak relatief eenvoudig. De politie zal altijd een blaastest afnemen.