Auto uitlenen en verzekeringsvoorwaarden

Auto uitlenen en verzekeringsvoorwaarden

Benieuwd naar de verzekeringsvoorwaarden wanneer u de auto wilt uitlenen? Het is uiteraard geen enkel probleem om de auto af en toe een keer uit te lenen, maar wees u goed bewust van de gevolgen bij een eventuele schade. U blijft uiteindelijk verantwoordelijk voor de auto en dus ook voor de autoverzekering die daarbij hoort. Rijden de buren of vrienden in de auto en veroorzaken zij schade? Dan bent u daar uiteindelijk verantwoordelijk voor richting de verzekeraar. De verzekeringsvoorwaarden bieden geen mogelijkheid daarvoor de partij die de auto leent verantwoordelijk te maken.

Zelf verantwoordelijk voor de schade

Het betekent in de praktijk dat de verzekeraar u aan zal spreken op de schade. Kiest u ervoor de schade door de verzekeraar te laten vergoeden? Het zal enkele stappen omlaag betekenen op de ladder voor de bonus/malus. Dat betekent dat de no-claimkorting flink afneemt en de premie per maand stijgt. Wees u er wat dat betreft van bewust dat het in de meeste gevallen beter is om de schade direct te laten vergoeden door de partij die de auto leent, zodat u de kosten niet op de verzekeraar hoeft te verhalen. Bij schade kunnen de bedragen gemakkelijk oplopen, dus denk daar op voorhand goed over na.

Uitlenen of verhuur en de verzekeringsvoorwaarden

Het uitlenen of verhuren van uw auto is binnen de verzekeringsvoorwaarden iets anders. Het uitlenen is over het algemeen toegestaan, het verhuren van de auto is dat niet automatisch. Het is in dat geval van belang om binnen de voorwaarden voor de autoverzekering goed na te gaan of het mogelijk is de auto te verhuren. Over het algemeen zal de premie in die gevallen wat hoger liggen.