Autoschade altijd claimen verstandig?

Autoschade altijd claimen verstandig?

Op de vraag of het altijd verstandig is om een autoschade te claimen is het antwoord nee. Zeker wanneer het schadebedrag niet erg hoog is blijkt het bijna altijd beter om de schade uit eigen portemonnee te betalen in plaats van deze te claimen. Dit heeft voornamelijk te maken met de terugval in schadevrije jaren, waardoor u hierdoor waarschijnlijk voor een aantal jaren een hogere premie gaat betalen, uitzonderingen daargelaten.

Terugval in schadevrije jaren

Zodra u bij de autoverzekeraar een schade claimt wordt deze vergoed mits deze binnen de dekking valt, met mindering van een eventueel eigen risico. Maar wat er ook gebeurt is dat het aantal schadevrije jaren wat u heeft opgebouwd verminderd wordt met een aantal jaren. Hierdoor zakt u op de bonus/malus ladder wat er weer voor zorgt dat u in de meeste gevallen de komende jaren een hogere premie krijgt.

Uitzonderingen

Het zakken op de bonus/malus ladder zorgt doorgaans voor een hogere premie. Toch zijn er wel uitzonderingen, maar dit hangt ook weer af van welke ladder uw verzekeraar hanteert. Sommige ladders hebben bovenaan meerdere treden met dezelfde kortingspercentage. Staat u helemaal bovenaan en u zakt bijvoorbeeld 3 of 4 treden, maar dezelfde kortingspercentage staat hier nog steeds achter, dan behoudt u dezelfde korting. Uiteraard wanneer u nog een schade claimt vervalt wel een gedeelte van de opgebouwde korting. Ook is er een uitzondering met de no-claim beschermer, welke door een aantal verzekeraars tegen een extra tarief aangeboden wordt. Hierdoor daalt u wel in schadevrije jaren, maar behoudt u wel dezelfde no-claim korting.

Wanneer wel of niet claimen?

Wanneer u wel of niet moet claimen hangt af van een aantal zaken, allereerst is er de vraag kunt u überhaupt het schadebedrag zelf betalen? Daarnaast is de vraag wat gebeurt er als u claimt? Als u hierdoor meer premie moet gaan betalen dan is het verstandig het verschil aan meer premie bij elkaar op te tellen en dit vervolgens af te wegen tegen het schadebedrag. Doorgaans is er wel de stelregel dat kleine schades vaak beter zelf betaald kunnen worden.