Autoschade door smartphone: wat dekt de verzekering?

Autoschade door smartphone: wat dekt de verzekering?

Autoschade opgelopen, terwijl u in de weer was met een smartphone? In de meeste gevallen zal u zelf voor de schade op moeten draaien. Dat is bijvoorbeeld het geval als u zat te bellen, zonder daarvoor gebruik te maken van een handsfree-set. Dit is verboden, waardoor u op dat moment ook niet kunt rekenen op dekking door de autoverzekering.

Het is uiteraard wel aan de verzekeraar om aan te tonen dat u de telefoon niet-handsfree gebruikte. De verzekeraar kan dat bijvoorbeeld doen aan de hand van een politierapport, mocht die dat kunnen vaststellen.

Verboden om niet-handsfree te bellen

Het is verboden om niet-handsfree te bellen, waardoor u op dat moment in overtreding belt. Andersom kunnen verzekeraars niet altijd vaststellen of u de telefoon in de hand had, op het moment dat u een aanrijding kreeg. Raakt u betrokken bij een ongeval? Dan zal de verzekeraar in de meeste gevallen dus gewoon uitkeren, alsof u geen telefoon in de hand had. De uitkering waar u op kunt rekenen hangt dan af van het type polis dat u heeft. Het is de autoverzekering die bepaalt of u kunt rekenen op een uitkering of dat u de kosten zelf dient te betalen.

Dekking van de autoverzekering

De WA autoverzekering is de goedkoopste en biedt alleen dekking voor schade die u toebrengt aan anderen. Rijdt u tijdens het Whatsappen heel langzaam, maar toch tegen een paaltje aan? Dan zijn de kosten voor uzelf. Zorg er daarom voor dat u de telefoon in de auto niet gebruikt, op het moment dat u aan het rijden bent.

Het is de makkelijkste manier om te voorkomen dat er schade ontstaat tijdens het gebruik van uw smartphone. U hoeft zich dan ook geen zorgen te maken over de eventuele dekking vanuit de autoverzekering, omdat u de kosten in eerste instantie al voorkomt.