Autoverzekering aanvraag geweigerd, wat nu?

Autoverzekering aanvraag geweigerd, wat nu?

Elke auto eigenaar in Nederland heeft de wettelijke verplichting om zijn of haar auto te verzekeren met minimaal een WA dekking. Desondanks gebeurt het dat de aanvraag voor een autoverzekering geweigerd kan worden door de autoverzekeraar. Men dient toch aan de wettelijke verplichting te voldoen, anders riskeert u een boete. Om nog niet te spreken over de financiele gevolgen wanneer u onverzekerd een aanrijding maakt.

Waardoor word ik geweigerd?

De reden waarvoor u geweigerd kan worden kan sterk uiteenlopen. Als u geweigerd wordt vind de autoverzekeraar het risico te groot om u te verzekeren. Dit kan om een simpele reden zijn als een te duren auto, of een voertuig waarvan het bekend is dat deze vaak gestolen wordt. In dit geval kunt u mogelijk wel terecht bij een andere reguliere autoverzekeraar.

Wanneer het moeilijker wordt om bij reguliere verzekeraars uw auto te verzekeren is wanneer u geweigerd wordt om persoonlijke redenen. Hierbij kunt u denken aan een strafblad, rijontzegging of verzekeringsfraude. Maar we zien ook problemen bij consumenten die betaald de auto hebben uitgeleend of waarbij de oude autoverzekeraar de autoverzekering heeft beeindigd. Een andere reden tot weigering die vaak voorbij komt zijn negatieve schadevrije jaren. Verzekeraars controleren dan ook een landelijke database (CIS) om te zien wat voor meldingen achter uw naam staan. Op basis van deze meldingen kunt u geweigerd worden.

Geweigerd, wat nu?

Als u geweigerd bent bij een autoverzekeraar is de kans groot dat andere reguliere autoverzekeraar u ook zullen weigeren. Dit hoeft overigens niet per definitie het geval te zijn. Indien geen reguliere autoverzekeraar u wilt accepteren kunt u terecht bij risicoverzekeraars, RIALTO verzekeringen is hierin bijvoorbeeld gespecialiseerd. De premies van een dergelijke verzekeraar liegen er niet om en zijn gigantisch hoog. Daarom adviseren wij ook eerst te controleren of er echt geen enkele reguliere verzekeraar is die u wilt accepteren.