Autoverzekering no-claim korting

Autoverzekering no-claim korting

Bij de autoverzekering hoort de term no-claim korting. Dit is een korting die gegeven wordt aan de hand van het aantal schadevrije jaren dat de verzekeringsnemer op zijn of haar naam heeft staan. Op de bonus/malus ladder van uw autoverzekeraar kunt u terugvinden van hoeveel no-claim korting u precies kunt profiteren, uiteraard dient u dan wel te weten hoeveel schadevrije jaren op uw naam staan. Let wel dat de bonus/malus ladders van verzekeraars onderling verschillen, hierdoor is alleen de ladder van uw verzekeraar van belang.

No-claim korting opbouwen

Om no-claim korting te kunnen opbouwen dient u schadevrije jaren op te bouwen. Dit doet u door geen schades te claimen bij de autoverzekeraar, elk jaar dat u dit niet doet bouwt u 1 schade vrij jaar op en een hogere korting. Om dit kortingspercentage vast te kunnen stellen maken de verzekeraars gebruik van bonus/malus ladders. U begint standaard vrijwel onderaan de ladder en elk jaar kunt u 1 trede stijgen, tenminste wanneer er schadevrij gereden wordt. U kunt immers ook dalen op de ladder als u wel een schade claimt, helaas gaat dit met een aantal treden in 1 keer. Bij elke trede hoort een nieuw kortingspercentage, hoe hoger de trede hoe hoger de korting. Het is dus gunstig om alleen maar te stijgen en niet te dalen.

U begint dus standaard onderaan de ladder, toch krijgt u ook bij 0 schadevrije jaren een kortingspercentage welke in de meeste gevallen tussen de 15 en 50 procent bedraagt, dit percentage verschilt per verzekeraar. Bij elke trede die u stijgt krijgt u steeds een hoger kortingspercentage. Deze is uiteraard niet oneindig maar kan in sommige gevallen tot 85 procent oplopen. Dit is afhankelijk van het maximale percentage dat bij de autoverzekeraar geldt. Bij een daling wordt het kortingspercentage daarentegen minder, hierdoor gaat u de aankomende jaren meer premie afdragen dan wanneer u geen schades geclaimd had. Bovendien kan u ook te maken krijgen met negatieve schadevrije jaren wanneer u in de min komt te staan, in dit geval zal er geen korting maar een toeslag berekend worden.