Autoverzekering en aansprakelijkheid bij schade door een voetganger

Autoverzekering en aansprakelijkheid bij schade door een voetganger

U rijdt in het verkeer en plotseling schiet er een voetganger voor uw auto langs. De schrik slaat u om het hart, maar een botsing is niet meer te voorkomen. De voetganger raakt gewond, en uw auto loopt schade op. In deze situatie komt de Nederlandse Verkeerswegenwet om de hoek kijken. Van artikel 185 van deze wet is sprake als een motorrijtuig en een niet-motorrijtuig met elkaar in botsing komen.

Verantwoordelijkheid van de automobilist

Bij een botsing met een voetganger bent u als automobilist gedeeltelijk verantwoordelijk voor het ongeval. U rijdt namelijk in een gemotoriseerd voertuig, dat als een ‘sterke verkeersdeelnemer’ wordt beschouwd. ‘Zwakkere deelnemers’ zoals fietsers en voetgangers genieten een speciale bescherming in het verkeer. Bij een ongeval met een motorvoertuig lopen zij in de meeste gevallen namelijk meer letsel op.

Daarnaast wordt als automobilist van u verwacht dat u rekening houdt met onvoorspelbaar gedrag van voetgangers. Wanneer een kind tot veertien jaar plotseling de weg op schiet, bent u dan ook volledig verantwoordelijk. De voetganger kan bij letsel de schade op u verhalen. Uw WA-autoverzekering betaalt de lichamelijke en materiële schade van de voetganger. Een all-risk autoverzekering vergoedt alle schade aan uw auto, ook wat u zelf heeft veroorzaakt. Besef wel dat het claimen van de schade ten koste gaat van uw schadevrije jaren bij de verzekeraar.

Overmacht

Vanaf veertien jaar bent u bij een botsing met een fietser of voetganger gedeeltelijk verantwoordelijk. Soms kunt u aantonen dat u geen blaam treft bij het ongeval. Sommige situaties zijn zo onwaarschijnlijk, dat u een botsing met een voetganger niet kon voorkomen. Stel bijvoorbeeld dat een voetganger door iemand anders voor uw auto wordt geduwd. In dat geval heeft de automobilist geen schuld en is dus niet aansprakelijk. Dit wordt ook wel ‘overmacht’ genoemd. In de praktijk is het echter lastig te bewijzen. Zorg er daarom voor dat u in soort situaties genoeg bewijsmateriaal verzamelt. Ook dient u het schadeformulier zeer duidelijk in te vullen, en is het verstandig om contactgegevens te delen.