Autoverzekering en het minimale bandenprofiel

Autoverzekering en het minimale bandenprofiel

De autoverzekering geldt in alle gevallen uitsluitend indien de auto aan de daarvoor gestelde veiligheidsnormen voldoet. Dat is een mond vol, maar betekent bijvoorbeeld dat de banden voldoende profiel dienen te hebben. We hebben in Nederland vastgesteld dat de autobanden minimaal 1,6mm profiel dienen te hebben, om daar veilig mee over de weg te kunnen rijden. Om gebruik te maken van de autoverzekering is het dus van belang om daar netjes aan te voldoen. Hebben de banden minder profiel? Dan zou de auto de APK niet doorkomen en is het dus ook niet altijd mogelijk om schade bij de verzekeraar te claimen.

Minimaal 1,6mm aan profiel

We hanteren in Nederland een minimaal bandenprofiel van 1,6mm voor autobanden. De banden hebben in het profiel zogenaamde meetstukjes zitten, waarmee het mogelijk is om na te gaan of er nog voldoende profiel over is. Zodra de meetstukjes in het profiel aan de oppervlakte komen is er niet langer voldoende profiel over en is het van belang om de banden zo snel mogelijk te (laten) vervangen. Specialisten adviseren overigens 2 – 4mm profiel, zodat er ook bij regen voldoende profiel is om de auto genoeg grip te laten houden.

Voldoende profiel om schade te kunnen claimen

Een verzekeraar verzekert auto’s die voldoen aan de wettelijke verplichtingen die we daaraan stellen, zoals het minimale bandenprofiel van 1,6mm. Indien de auto daar niet meer aan voldoet is het volgens de normen niet langer veilig om de weg op te gaan en kan het lastig zijn om eventuele schade door een aanrijding te laten vergoeden. Indien de verzekeraar na afloop kan aantonen dat de banden te weinig profiel hadden kan zij besluiten om niet of slechts gedeeltelijk uit te keren. Het is daarom van belang om regelmatig naar het bandenprofiel te kijken en in ieder geval boven de 1,6mm te blijven.