Autoverzekering en keuzevrijheid van autogarage

Autoverzekering en keuzevrijheid van autogarage

Sluit u een autoverzekering af? Kijk dan goed naar de eventuele keuzevrijheid met betrekking tot de autogarage die u kiest bij schade. Het heeft zowel voor- als nadelen om een vrije keuze te genieten, dus zet die tegenover elkaar om daar een keuze uit te kunnen maken.

Vrije keuze voor de autogarage

  • Vrije keuze
  • Garage in de buurt

Het voordeel van vrije keuze voor een autogarage? Het betekent allereerst dat u de vrije keuze heeft, u kunt de garage kiezen die u wenst. Dat betekent in de praktijk dat u gebruik kunt maken van een autogarage in de buurt. Zodra u te maken krijgt met schade kunt u de auto naar de garage brengen waar u altijd komt of waar u goede verhalen over heeft gehoord. U bent niet gebonden aan een verplichting vanuit de autoverzekeraar.1

Houd er rekening mee dat een autoverzekering met een vrije keuze voor een garage in sommige gevallen wat duurder uit zal vallen. Die vrije keuze betekent voor de autoverzekeraar dat het niet mogelijk is om afspraken te maken met de herstellers. Zij berekenen relatief hoge tarieven aan de verzekeraar, waardoor die mogelijk om een hogere premie voor de autoverzekering zal vragen.

Voorgeschreven autogarage bij schade

  • Lagere premie
  • Gegarandeerde dekking

Een autoverzekering zonder keuzevrijheid voor een autogarage bij schade leidt wat dat betreft meestal tot een lagere premie. Bovendien kunt u rekenen op een gegarandeerde dekking van de kosten, er zal geen discussie ontstaan tussen de verzekeraar en de garage. Er zijn afspraken gemaakt over de kosten en de manier waarop de garage voor het herstel van de auto zorgt. Het biedt een belangrijke mate van zekerheid, maar beperkt de keuzevrijheid. Het is verstandig om de verzekeraars met en zonder keuzevrijheid voor de autogarage op voorhand met elkaar te vergelijken om daar een keuze uit te maken.