Autoverzekering opschorten of opzeggen?

Autoverzekering opschorten of opzeggen?

Heeft u een autoverzekering, maar bent u van plan de auto de komende tijd niet te gebruiken? In dat geval is het mogelijk de autoverzekering op te schorten of die op te zeggen. Het zijn twee verschillende handelingen met verschillende gevolgen.

Autoverzekering opschorten

Een autoverzekering opschorten maakt de polis als het ware inactief, het zet deze op pauze. Het is van belang dat u de auto verkoopt of het kenteken door de RDW laat schorsen. Dat betekent dat u er de openbare weg niet meer mee op mag. U kunt op dat moment de autoverzekering opschorten om er tevens voor te zorgen dat u geen premie meer voor de verzekering hoeft te betalen.

Het opschorten van een autoverzekering brengt een aantal voordelen met zich mee. De schadevrije jaren die u heeft opgebouwd blijven bijvoorbeeld maximaal 3 jaar geldig. Besluit u binnen 3 jaar weer een (andere) auto te gaan rijden? U kunt de verzekering dan afsluiten op basis van het aantal schadevrije jaren dat u al had opgebouwd.

Autoverzekering opzeggen

Kiest u er in plaats van opschorten voor om de autoverzekering op te zeggen? Houd er in dat geval rekening mee dat de schadevrije jaren nog maar 1 jaar geldig zijn. Na die periode kunt u de schadevrije jaren niet meer gebruiken en dient u weer op 0 te beginnen. Zegt u een autoverzekering op met een negatief aantal schadevrije jaren? Daar maakt de verzekeraar een aantekening van het in Roy-Data systeem. Verzekeraars kunnen daar voor een toekomstige autoverzekering naar kijken, waardoor het lastiger kan blijken om een nieuwe polis af te sluiten. De keuze tussen het opschorten of opzeggen van een autoverzekering is wat dat betreft een belangrijke, het is verstandig om de verschillen goed te bekijken en vervolgens een besluit te nemen.