Controleer aanvullende dekkingen van autoverzekering

Controleer aanvullende dekkingen van autoverzekering

Er bestaan verschillende aanvullende dekkingen voor de autoverzekering. Het gaat bijvoorbeeld om de aanvullende dekking voor:

  • Inzittenden
  • Rechtsbijstand
  • De no-claimbeschermer

Het is verstandig om de aanvullende dekkingen regelmatig te controleren, zowel qua dekking als qua eventuele dubbele verzekeringen.

Aanvullend voor inzittenden en rechtsbijstand

De meest gekozen aanvullende dekkingen zijn die voor inzittenden. We onderscheiden daarvoor twee beschikbare aanvullende dekkingen. Het gaat om de ongevallen inzittendenverzekering en de schadeverzekering voor inzittenden. De eerste aanvullende dekking is bedoeld voor de vergoeding van de kosten na ieder ongeval, op basis van een vast bedrag. Het maakt dan niet uit wat er precies gebeurde en wat de oorzaak was. De tweede aanvullende dekking zal uitkeren bij blijvende invaliditeit of overlijden door de inzittenden. De dekking is daardoor minder uitgebreid, maar dit leidt dan ook tot een lagere premie voor de aanvulling.

De andere belangrijke aanvullende dekking voor de autoverzekering is die voor rechtsbijstand. Die komt goed van pas wanneer u de tegenpartij na een aanrijding aansprakelijk wilt stellen of wanneer u in een conflict met de overheid verzeild raakt. Houd er rekening mee dat de rechtsbijstand voor het verkeer soms al gedekt is binnen een algemene verzekering voor de rechtsbijstand.

Aanvullende dekking voor de no-claimbeschermer

Ten derde kunt u gebruik maken van een aanvullende dekking voor de no-claimbeschermer. Indien u een schadeclaim zou indienen verliest u daardoor normaal gesproken een deel van de no-claimkorting. Dat betekent dat de autoverzekering er flink duurder op kan worden, omdat het aantal schadevrije jaren en daarmee de korting op de nominale premie afneemt. Dit valt te voorkomen met een no-claimbeschermer, al betaalt u daarvoor wel een paar euro extra in de maand.

Het is in algemene zin verstandig om de aanvullende dekkingen binnen de autoverzekering regelmatig tegen het licht te houden, om te voorkomen dat u teveel betaalt of de dekking niet meer aansluit bij de risico’s die u wilt afdekken.