Dagwaarde belangrijk bij autoverzekering

Dagwaarde belangrijk bij autoverzekering

De dagwaarde is belangrijk bij de autoverzekering. Dat wil zeggen dat de autoverzekeraar hierna kijkt om de premie voor u vast te stellen. De dagwaarde staat voor het bedrag dat uw auto nu op dit moment waard is. Om dit te kunnen bepalen zijn er weer andere factoren waarna gekeken wordt, denk hierbij onder andere aan de nieuwwaarde, kilometerstand, leeftijd, slijtage en accessoires. Een hogere dagwaarde zal een hogere premie opleveren dan van een auto die een lagere dagwaarde heeft. Dit komt met name doordat de verzekeraar bij schade ook waarschijnlijk meer moet uitkeren als het een duurdere auto betreft. Om deze kosten te dekken zullen zij u van een hogere premie voorzien. Overigens krijgt u eventueel alleen met de dagwaarde te maken als u totaalschade oploopt. Want als de herstelkosten lager zijn dient de auto gerepareerd te worden.

Bij totaalschade

Bij totaalschade krijgt u minimaal de dagwaarde uitgekeerd mits u een volledig casco dekking heeft, daarom is dit ook een belangrijk begrip bij de autoverzekering. Totaalschade kan gebeuren doordat uw auto total loss verklaard wordt na een ongeval, maar ook wanneer uw auto gestolen wordt. Helaas is de dagwaarde altijd laag, lager dan bijvoorbeeld de verkoopwaarde of inruilwaarde. Bovendien nog vele malen lager als de verkoopwaarde, met deze waarde krijgt u te maken als u een zelfde soort auto wilt kopen. Doordat de dagwaarde zo laag is kunt u wellicht kijken naar de regelingen die een verzekeraar biedt bij totaalschade.

Regelingen bij totaalschade

Doordat de dagwaarde veel te laag is om een zelfde soort auto terug te kopen is het wellicht een idee om de verschillende regelingen bij totaalschade onder de loep te houden. De standaard is dat de dagwaarde uitgekeerd wordt, maar sommige verzekeraar doen hier een percentage van bijvoorbeeld 10 procent bovenop. Hierdoor krijgt u al iets meer uitgekeerd en komt u dichter in de buurt bij het bedrag dat u nodig heeft voor een zelfde soort auto.

Echter kunnen ook andere regelingen als de nieuwwaarde regeling of aanschafwaarde regeling mogelijk interessant zijn. In deze gevallen dient u de auto nog niet erg lang te bezitten en krijgt u bij totaalschade binnen een bepaalde periode in ieder geval genoeg uitgekeerd om wel een zelfde soort auto te kopen.

Cheap NFL Jerseys China