Gevolgen van premie autoverzekering niet betalen

Gevolgen van premie autoverzekering niet betalen

Betaalt u uw premie voor de autoverzekering niet, of te laat? Houd er dan rekening mee dat dit grote gevolgen kan hebben, zeker wanneer u langere tijd wacht met het betalen van de premie. Op een bepaald moment bent u niet langer verzekerd, waardoor u de weg niet meer op mag met uw auto of voertuig. Dat neemt aan de andere kant natuurlijk niet weg dat u het best een keer mag vergeten om de premie te betalen. Betaal de premie alsnog wanneer u een herinnering krijgt en let er voortaan beter op dat u dit netjes op tijd doet.

Autoverzekering geschorst

Bent u meer dan 30 dagen te laat met het betalen van de premie voor uw autoverzekering? Dan zal de autoverzekeraar uw autoverzekering schorsen. Dat betekent dat u tijdelijk niet meer verzekerd bent, waardoor het u in Nederland niet langer is toegestaan om de openbare weg op te gaan.

Probeer de betalingsachterstand zo snel mogelijk in te lopen, om ervoor te zorgen dat men de schorsing weer voor u op kan heffen. Houd er rekening mee dat men de schorsing na verloop van tijd om kan zetten in een definitieve stopzetting. Men registreert dit in een landelijke database (Roy Data), waardoor ook eventuele nieuwe verzekeraars die vervolgens kunnen zien.

Onverzekerd rijden en boete

Gaat u toch de weg op, wanneer uw autoverzekering geschorst of zelfs helemaal stopgezet is? Houd er dan rekening mee dat dit niet is toegestaan en u een flinke boete riskeert. Het RDW controleert ieder jaar of alle auto’s die in Nederland op kenteken staan een geldige autoverzekering hebben. Is dit niet het geval? Dan kan men u een boete van €380 uitdelen. U kunt die boete maximaal 3x per jaar krijgen, waardoor het verstandig is om uw premie op tijd te betalen en op die manier de gevolgen te beperken of voorkomen.