Gladheid en dekking

Gladheid en dekking

Gladheid zijn we met name in Nederland niet goed gewend, waardoor er tijdens de wintermaanden relatief veel autoschade ontstaat. Benieuwd naar de dekking van de autoverzekering wanneer het gaat om gladheid? De ongevallen die als het gevolg daarvan ontstaan zijn binnen de WA autoverzekering en de WA Beperkt Casco autoverzekering in ieder geval niet gedekt. Als het gevolg van gladheid rijden automobilisten soms tegen een paaltje of iemand anders aan. De schade die er aan de eigen auto ontstaat is dan de ‘eigen schuld’, waardoor alleen de Allrisk autoverzekering uitkomst kan bieden.

Schade door slippen of glijden

Bij schade door gladheid kan dit bijvoorbeeld ontstaan door slippen of glijden. Zodra de weg bevroren is wordt het soms lastig om de auto onder controle te houden. Dit kan ertoe leiden dat u tegen een andere auto aan botst of dat u tegen een paaltje rijdt dat u niet meer kunt ontwijken. Er is dan ondanks de gladheid toch sprake van eigen schuld, waardoor u hiervoor gebruik dient te maken van de Allrisk autoverzekering. Verzekeraars zullen bijvoorbeeld de lakschade vergoeden of de kosten vergoeden voor het uitdeuken van de deuk die er in de auto is ontstaan.

Dekking met of zonder winterbanden

Het maakt in Nederland overigens niet uit of u gebruik maakt van winterbanden of zomerbanden, op het moment dat het buiten glad is. Experts adviseren u gebruik te maken van winterbanden voor een betere grip, maar anders dan in een aantal andere landen om ons heen is dat in Nederland niet verplicht.

Wat dat betreft kunt u schade door gladheid claimen indien u een Allrisk autoverzekering heeft, onafhankelijk van de banden waar u op rijdt. Een paaltje geraakt op zomerbanden? Geen probleem. Houd er wel rekening mee dat de claim invloed kan hebben op uw aantal schadevrije jaren en de no-claim korting.