Groene kaart en de autoverzekering

Groene kaart en de autoverzekering

De groene kaart is van groot belang binnen de autoverzekering. Het is de kaart met de meest belangrijke gegevens over de autoverzekering. Voorheen was er sprake van een stuk groen papier met daarop een aantal gegevens. Tegenwoordig heeft de groene kaart de vorm van een pasje en is deze bovendien niet altijd meer groen. We zetten de belangrijkste inhoud van deze kaart op een rij.

Inhoud van de groene kaart

Op de groene kaart van de autoverzekering staat bijvoorbeeld aangegeven in welke landen de verzekering geldig is. Bovendien vermeldt de groene kaart het kenteken waarvoor de verzekering geldig is. Daarnaast staat er informatie op over de periode waarin de groene kaart geldig is en heeft de kaart een eigen nummer om deze te kunnen identificeren.

Verder vindt u op de groene kaart van de autoverzekering bijvoorbeeld de contactgegevens van de verzekeraar en de contactgegevens van de hulpdiensten. Het gaat hier om de hulpdiensten die bij recht op hulpverlening te bereiken zijn, zodat u via de verzekeraar bijvoorbeeld vervangend vervoer kunt regelen.

Groene kaart verplicht meenemen?

Het is in Nederland niet verplicht om de groene kaart bij u te hebben wanneer u met de auto of motor gaat rijden. Dat geldt bovendien ook in de meeste andere Europese landen. Het is wat dat betreft voldoende om een kopie mee te nemen, net als een kopie van de polis. Vooral wanneer u naar het buitenland gaat kan dit problemen voorkomen. Neem bovendien ook een Europees Schadeformulier mee. Indien er dan een keer wat aan de hand is heeft u zowel de materialen als de gegevens bij de hand om dit op de juiste manier op te lossen en niet in de problemen te komen.