Hoe werkt het eigen risico binnen de WA autoverzekering?

Hoe werkt het eigen risico binnen de WA autoverzekering?

Het eigen risico binnen de autoverzekering verplicht u tot het betalen van een eigen bijdrage, wanneer er sprake is van schade. Rijdt u schade en wilt u die claimen bij de verzekeraar? U dient het bedrag van het eigen risico zelf te betalen, de verzekeraar vergoedt de rest van de schade. Op die manier voorkomt de verzekeraar dat zij kleine bedragen dienen te betalen, die vallen immers binnen het eigen risico. De klant zal sneller een schade zelf betalen omdat ze toch al het eigen risico kwijt zijn en niet ook nog willen zakken in schadevrije jaren. Of er van een eigen risico sprake is hangt af van wat de verzekeraar aan mogelijkheden geeft. Maar ook aan het type dekking. Want bij een WA autoverzekering is er nooit sprake van een eigen risico. Dit komt doordat het eigen risico alleen geldt op schade aan eigen auto. Maar wanneer men voor enkel de WA dekking kiest is er geen sprake van dekking aan eigen auto. Hierdoor is er dus ook geen eigen risico van toepassing.

Eigen risico voor jongeren en cabrio’s

Het eigen risico binnen de autoverzekering hangt van verschillende factoren af. Verzekeraars schatten het totale risico in en bepalen aan de hand daarvan of ze een deel bij de verzekerde neer wensen te leggen. Bekende doelgroepen die te maken hebben met een relatief hoog eigen risico zijn de jongeren en bezitters van cabrio’s. Jongeren zijn statistisch vaker betrokken bij een onderzoek dan bijvoorbeeld volwassenen. Cabrio’s lopen gemiddeld vaker schade op, bijvoorbeeld aan de kap van de auto. Het eigen risico helpt verzekeraars de kosten te beperken. Maar wanneer jongeren of cabrio rijders enkel een WA autoverzekering kiezen hoeft hier niet naar omgekeken te worden.

Eigen risico bij ruitschade

Daarnaast is er vaak sprake van een eigen risico bij ruitschade. Ruitschade valt over het algemeen binnen de dekking van de WA Beperkt Casco autoverzekering, bij een WA autoverzekering is daar geen sprake van.

Welk type eigen risico u ook heeft, het betekent dat u het eerste deel van de kosten die u wilt claimen zelf dient te betalen. Het is in sommige gevallen de moeite waard kosten zelf te betalen in plaats van die te claimen. Specialisten kunnen u daar goed over adviseren.