Hoe wordt bonus/malus korting opgebouwd?

Hoe wordt bonus/malus korting opgebouwd?

De bonus/malus korting bij een autoverzekering biedt de mogelijkheid om korting op de premie op te bouwen, aan de hand van het aantal schadevrije jaren. Een autoverzekering wordt op die manier steeds een beetje goedkoper, mits er geen schadeclaims worden ingediend.
Is er sprake van een schade en dient u een claim in bij de verzekeraar? Indien deze claim van invloed is op de bonus/malus korting zal u een aantal treden op de ‘ladder’ dalen. Dat betekent dat u een lager kortingspercentage krijgt of dat er zelfs sprake is van een malus, een soort boete waardoor u meer dan de nominale premie per jaar betaalt.

Bonuskorting op de autoverzekeringspremie

Ieder jaar dat u schadevrij rijdt (of geen claim indient) krijgt u er een schadevrij jaar bij, waar een bepaalde korting op de nominale premie voor de autoverzekering tegenover staat. Het betekent in de praktijk dat de premie voor de autoverzekering steeds een beetje voordeliger wordt. De korting op de premie kan oplopen tot wel 75% of zelfs 80%, waardoor de autoverzekering een stuk voordeliger wordt. Het grote voordeel daarvan is dat een autoverzekering heel voordelig kan worden, mits u voorzichtig rijdt en u geen schadeclaims hoeft in te dienen. Aan de andere kant kan een schadeclaim de polis namelijk een stuk duurder maken.

Malus: boete na schadeclaim

Na een claim bij uw verzekeraar zakt u 4 – 6 treden terug op de lader. Dit betekent dat de premie voor de autoverzekering fors hoger wordt. Het duurt dan weer 4 – 6 jaar om terug te komen op hetzelfde niveau aan korting. Bovendien heeft u in die jaren niet de kans gehad om verder te klimmen.

In sommige gevallen is het verstandig om een schade niet te claimen, maar om die zelf te voldoen. Op die manier valt u niet terug op de ladder voor de bonus/malus korting, waardoor de korting behouden blijft. Door de schade te claimen zou u de kosten uiteindelijk alsnog zelf kunnen betalen vanwege de hogere premie voor dezelfde autoverzekering.