Jongeren betalen meer premie bij een autoverzekering

Jongeren betalen meer premie bij een autoverzekering

Jongeren die voor het eerst een autoverzekering willen afsluiten zullen merken dat zij beduidend meer geld kwijt zijn aan hun premie dan verzekeringsnemers in een oudere leeftijdscategorie. Volgens verzekeraars behoren jongeren van 18 tot en met 24 jaar tot een risicodoelgroep. Hiervoor geven zij een aantal redenen.

Jongeren als risicodoelgroep

Verzekeringsmaatschappijen houden zich bezig met risico analyses. Zij schatten in dat jongeren tot en met 24 jaar tot de meest risicovolle doelgroep behoren. Deze risico’s hebben zij vervolgens ingecalculeerd bij de premie van de autoverzekering. De redenen waarom jongeren zoveel meer kwijt zijn aan hun premie is volgens verzekeringsmaatschappijen door;

Geen schadevrije jaren opgebouwd
Jongeren beginnen net pas met autorijden en sluiten net hun eerste autoverzekering af. Zij kunnen daardoor nog geen schadevrije jaren hebben opgebouwd om korting op de premie te verdienen.

Minder rijervaring
Jongeren hebben veel minder rijervaring en lopen daarom meer risico op schade. Volgens autoverzekeraars claimen jongeren gemiddeld meer schade dan mensen in een oudere leeftijdscategorie.

Roekeloos rijgedrag
Ervaring leert dat jongeren vaker roekeloos rijgedrag vertonen, dan ouderen die al wat langer aan het verkeer deelnemen. Het heeft onder andere te maken met grenzen verkennen, macho gedrag en druk van leeftijdsgenoten. Met dit rijgedrag wordt echter sneller schade gereden.

Autoverzekering kiezen

Beginnende autorijders die hun eerste autoverzekering mogen afsluiten doen er goed aan de mogelijkheden bij diverse verzekeraars te vergelijken. De premies kunnen onderling behoorlijk verschillen, maar ook de voorwaarden voor no claim korting lopen uiteen. Jongeren die geen schade rijden zullen beter af zijn bij een verzekeraar die daarvoor ook rijkelijk beloont. Dan kan een startpremie misschien hoger liggen, maar als er daarbij sneller kortingen kunnen worden verdient is dat gunstiger dan wanneer een lage premie niet snel veel lager kan worden. Jongeren zijn dan misschien een risicodoelgroep, maar ze hebben over het algemeen ook het minst te besteden en zullen er dus veel voor over hebben om korting op hun verzekering te krijgen.