Meldcode en de autoverzekering

Meldcode en de autoverzekering

De meldcode is van belang voor de autoverzekering. Het gaat om een code van 4 cijfers, die er samen voor zorgen dat u de polis kunt aan vragen. Het bewijst als het ware dat u echt de eigenaar bent van de auto, zodat u de mogelijkheid heeft om die te verzekeren. Voorheen stond de meldcode voor de autoverzekering op het kentekenbewijs, deel 1B. Inmiddels is dat niet meer het geval, waardoor u er op een andere manier achter dient te komen. U kunt daarvoor bijvoorbeeld het chassisnummer van de auto gebruiken.

Laatste 4 cijfers van het chassisnummer of deel 1B

De meldcode voor de autoverzekering is gelijk aan de 4 laatste cijfers van het chassisnummer van de auto. Dit nummer kunt u vinden onder de motorkap van de auto. U kunt eventueel de handleiding van de auto raadplegen om na te gaan waar het nummer en daarmee ook de code precies staat. Indien u de auto niet direct voor de deur heeft staan kunt u met uw DigiD inloggen bij de RDW. Daar kunt u de meldcode voor de autoverzekering vinden, zodat u de mogelijkheid heeft om de polis af te sluiten.

Aanvragen van de autoverzekering

Wilt u een autoverzekering aanvragen? Dan heeft u daar een aantal verschillende gegevens voor nodig. U kunt met het kenteken van de auto aangeven om welk model en type het gaat. De verzekeraar heeft dan de meeste gegevens van de auto bij de hand, om de polis in orde te kunnen maken en aan te geven hoeveel premie u dient te betalen. Daarnaast dient u een aantal persoonlijke gegevens door te geven, bijvoorbeeld met betrekking tot uw schadevrije jaren. U heeft er tenslotte de meldcode bij nodig om de autoverzekering aan te kunnen vragen. Zodra alle gegevens compleet zijn kunt u gebruik gaan maken van de polis.