Nieuwe regels schadevrije jaren ongunstig voor jongeren

Nieuwe regels schadevrije jaren ongunstig voor jongeren

In 2016 hebben we weer te maken met nieuwe regels met betrekking tot de schadevrije jaren. Zo is het vanaf januari 2016 zo geregeld dat de aftrek van schadevrije jaren na schade bij iedere verzekeraar gelijk is gesteld op vijf jaren per schade. Voor heel veel verzekeraars valt dit negatief uit, en daarmee worden uiteraard ook de verzekerden benadeeld. Echter, het is een in de wet vastgestelde nieuwe regel, waardoor de verzekeraars er niet omheen kunnen. Het zijn echter de jongeren die nog het meest worden benadeeld door de nieuwe regels van 2016.

Waarom is het ongunstig voor jongeren?

Bij iedere schade wordt nu vijf jaar afgetrokken van het totaal aantal schadevrije jaren. Er wordt dus niet meer gekeken naar het aantal opgebouwde jaren of bijvoorbeeld het aantal jaren dat iemand bestuurder is. Vijf jaren is de standaard aftrek per keer. Wanneer er tweemaal in een jaar schade wordt gereden, dan wordt er dus direct tien jaar van het totaal afgetrokken.

Dit betekent dat jongeren met een enkel geval van schade al een negatief saldo kunnen hebben wanneer het gaat om de schadevrije jaren. Als zij slechts twee schadevrije jaren hebben opgebouwd, dan kan een schadegeval ervoor zorgen dat zij direct op min drie staan. Met een saldo van min drie schadevrije jaren kunnen jongeren praktisch niet overstappen naar een andere autoverzekering. Hierdoor zijn zij verplicht om jarenlang bij een autoverzekeraar te blijven die misschien wel heel financieel nadelig is.

Is er iets aan te doen?

Nee, helaas kan hier helemaal niets aan gedaan worden. Het enige wat gedaan kan worden is direct zo goed en voordelig mogelijk verzekeren en hopen dat er in de eerste jaren geen schadegeval voorkomt. Echter, je kunt het niet altijd voor zijn. Dit betekent dat de nieuwe regels voor schadevrije jaren ongunstig is voor jongeren die nog geen goed saldo aan schadevrije jaren hebben opgebouwd. Het enige wat u eventueel kunt doen is de schades zelf vergoeden zodat u niet in de min komt te staan.