Onderzoek ANWB hogere kans op schade in winter

Onderzoek ANWB hogere kans op schade in winter

Is de kans op een schade in de winter groter dan in de zomer? Ja, dat is het geval. De ANWB heeft hier onderzoek naar gedaan en wat blijkt, in de winter is de kans 60% groter op een schade. Er moet hierbij wel onderscheid gemaakt worden in koude en milde winters. Bij een milde winter is de kans op schades zo’n 30% minder.

Meest voorkomende schades in de winter

De ANWB heeft een top 3 winterschades samengesteld. Met stip op nummer 1 staat de eenzijdige aanrijding. In zo’n 16% van alle schadegevallen is hier sprake van. Op nummer 2 staat de parkeerschade, met 8,5%. De nummer 3 is een botsing met een andere auto, deze schade komt in zo’n 8% van alle gevallen voor. De schades in deze top 3 doen zich meestal voor als het weer tegenzit. Vooral gladde wegen door ijzel, regen of sneeuw zijn veroorzakers van deze schadegevallen.

Oorzaken van schadegevallen

Er zijn verschillende oorzaken te benoemen die leiden tot schades. In 7,5% van de gevallen is de laagstaande zon de boosdoener. In 9% van de gevallen rijden in het donker. Ook regenval is een boosdoener, met 11%. Op nummer 2 staat sneeuwval, 13,6% van alle schades wordt hierdoor veroorzaakt. Op nummer 1 staat gladheid, deze boosdoener veroorzaakt maar liefst 62% van alle schades tijdens de winter.

Kans op schade verkleinen

Er zijn een aantal zaken die de kans op een schade verkleinen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u ver voorruit kijkt, voldoende afstand houdt, rustig optrekt en een schone voorruit heeft. Ook het rustig blijven sturen, rustig remmen en het wisselen van zomer- naar winterbanden verkleint het risico op een schade. Als u naar het buitenland gaat kan het verstandig zijn om sneeuwkettingen mee te nemen. In Nederland mag u trouwens geen sneeuwkettingen gebruiken. Kortom, u kunt op verschillende manieren de kans op een schade verkleinen tijdens de wintermaanden!

Cheap NFL Jerseys China