Premie afhankelijk van postcode gebied

Premie afhankelijk van postcode gebied

Let op: de premie is afhankelijk van het postcodegebied
De autoverzekering is bij uitstek een risicoverzekering. Naarmate iemand meer risico op een ongeval loopt zal een verzekeraar daarom een hogere premie vragen. Dat valt af te leiden uit het aantal kilometers dat iemand rijdt en bijvoorbeeld het aantal schadevrije jaren. Daarnaast zal een verzekeraar over het algemeen vragen naar de postcode. Op basis van de postcode valt een postcodegebied aan te duiden, waar meer of minder auto’s rijden en waar dus meer of minder ongevallen gebeuren. Naarmate de straat en de woonwijk drukker zijn is het risico op schade er wat groter. Vandaar dat de verzekeraar de premie af zal stemmen op de postcode van een verzekerde.

Risico op schade

Het risico op schade probeert de verzekeraar in te schatten aan de hand van zoveel mogelijk verschillende factoren. Een hoger risico leidt tot meer schadegevallen, waardoor de verzekeraar op de lange termijn meer uit zal moeten keren. Een postcode kan aangeven hoeveel ongevallen er gebeuren of hoeveel verkeer er op de weg is en hoe groot het risico op schade dus is.

Autoverzekering vergelijken voor eigen postcode

Bij het vergelijken van de verschillende autoverzekeringen wordt er gevraagd om een postcode in te voeren. Dat is deels om het gemakkelijker te maken vervolgens de polis op te kunnen maken, maar speelt dus ook een rol bij de hoogte van de premie. Iemand die in het hartje van de stad woont zal waarschijnlijk meer risico lopen dan iemand op het platteland waar dagelijks veel minder auto’s voorbij komen. Verzekeraars gebruiken de postcode om een risico-analyse te kunnen maken, samen met gegevens over de bestuurder en gegevens over de auto waarvoor de autoverzekering wordt aangevraagd. Het totaal aan factoren moet een goede inschatting geven. Het kan dus voorkomen dat dezelfde polis in uw postcodegebied duurder is dan de polis bij vrienden of kennissen in de straat.