Proefrit en de autoverzekering

Proefrit en de autoverzekering

Een proefrit maken en benieuwd naar de autoverzekering die op dat moment geldt? Uiteraard kunt u daar zelf nog geen verzekering voor afsluiten, want u bent op dat moment geen eigenaar van de auto. Het is daarom de verkoper van de auto die ervoor moet zorgen dat er sprake is van een goede dekking.

De verkoper heeft een autoverzekering. U bent afhankelijk van het type polis dat hij of zij afsluit. Bij grote verkopende partijen zoals een dealer hoeft u zich daar over het algemeen geen zorgen om te maken. Houd er bij een particuliere verkoper wel rekening mee dat het om een WA autoverzekering kan gaan.

Dekking van de verkoper

Zodra u een proefrit maakt bij een particulier is het verstandig om na te vragen hoe de autoverzekering eruit ziet. Indien er sprake is van een WA autoverzekering bent u bijvoorbeeld alleen gedekt voor schade die u aan anderen toebrengt. Indien u schade rijdt aan de eigen auto geldt daarvoor geen dekking. En is er sprake van een WA Beperkt Casco autoverzekering? Dan geldt er nog steeds geen dekking voor schade die u zelf aan de auto rijdt. Let daar goed op wanneer u een proefrit gaat maken, zodat niet onduidelijk is hoe de autoverzekering eruit ziet.

Duidelijke afspraken over de autoverzekering maken

Met name zodra u een proefrit wilt maken bij particulieren is het verstandig om afspraken te maken over de autoverzekering. Bespreek samen wat er gebeurt op het moment dat u schade rijdt aan de eigen auto. En schrijf dit ook op, om daar vervolgens beiden een handtekening onder te zetten.

Alleen op die manier kunt u voorkomen dat er achteraf problemen ontstaan, als er tijdens een proefrit schade ontstaat. De autoverzekering staat op naam van de verkoper, die daardoor met behoorlijke kosten te maken kan krijgen of de no-claim korting (deels) kan verliezen.