Rond blijven rijden met schade

Rond blijven rijden met schade

De autoverzekering verplicht niemand om ontstane schade te laten herstellen, mits dat geen gevaar oplevert voor de bestuurder, andere bestuurders en natuurlijk de auto zelf. Het is wat dat betreft ook met een autoverzekering mogelijk om te blijven rondrijden met schade.

Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn op het moment dat het schadeherstel flink in de papieren zou lopen of dat de autoverzekering daar flink duurder van zou worden. Indien het geen gevaar oplevert is het mogelijk om te blijven rondrijden met schade. Dit voorkomt hoge kosten, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om te sparen voor een andere auto en die op termijn aan te schaffen in ruil voor het huidige (schade)model.

Veiligheid van de auto voorop

Bij de keuze om wel of niet te blijven rondrijden met schade aan de auto is het essentieel om goed naar de veiligheid te kijken. De auto mag niet onveilig zijn voor de bestuurder, de andere bestuurders of de auto zelf. Dat betekent dat deze aan een aantal belangrijke technische eisen moet voldoen. De auto dient voldoende betrouwbaar te zijn om daar goed de weg mee op te kunnen.

Tip: het is na een aanrijding verstandig om de auto door een garage te laten controleren. Die kan nagaan of belangrijke onderdelen zoals de remmen nog goed werken, om er veilig mee de weg op te kunnen.

Schade niet laten herstellen

Een check of controle is vaak goedkoper dan het laten herstellen van de schade. Zelfs wanneer daar een autoverzekering voor is afgesloten is het soms verstandiger om gewoon door te blijven rijden (mits veilig). Dit voorkomt een terugval in het aantal schadevrije jaren. Als het gevolg daarvan zou de autoverzekering behoorlijk duurder kunnen uitpakken. Het is op die manier de moeite waard om kritisch te kijken naar het laten herstellen van schade. Uiteraard is het ook mogelijk om daar tijdelijk mee door te rijden, te sparen en de schade uiteindelijk alsnog uit eigen portemonnee te laten herstellen.