Royementskosten voor de autoverzekering

Royementskosten voor de autoverzekering

Te maken met royementskosten en benieuwd wat die inhouden of wilt u alle eventuele bijkomende kosten op voorhand op een rij zetten? Verzekeraars mogen u op een aantal verschillende momenten extra kosten in rekening brengen, bijvoorbeeld wanneer u besluit om de polis te beëindigen. We spreken van royementskosten of beëindigingskosten. Daarnaast zijn er nog een aantal andere bijkomende kosten mogelijk. Het is de moeite waard om u daar op voorhand voldoende in te verdiepen, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Royementskosten of beëindigingskosten

Veel verzekeraars spreken van beëindigingskosten, maar anderen hebben het over royementskosten. Het gaat in de beide gevallen om dezelfde kosten. Namelijk om de kosten voor het opzeggen van de polis. Op dat moment diende de verzekeraar voorheen een royementsverklaring op te stellen. Dat is nu niet langer het geval, dankzij het Roy Data systeem. Toch dient de verzekeraar uw polis te beëindigen en u bijvoorbeeld uit bepaalde systemen te halen. Dat betekent in de praktijk dat er kosten aan verbonden zijn, waardoor de kans bestaat dat de verzekeraar u vervolgens royementskosten in rekening zal brengen.

De hoogte van de royementskosten valt in de polisvoorwaarden op te zoeken. Het is de moeite waard om dit op voorhand te controleren, voordat u besluit een verzekering af te sluiten die er op het eerste gezicht erg voordelig uitziet.

Andere bijkomende kosten voor de autoverzekering

Er kan naast de royementskosten bovendien sprake zijn van enkele andere bijkomende kosten. Het gaat dan bijvoorbeeld om prolongatiekosten. Die brengt een verzekeraar in rekening voor het incasseren van de premie, op het moment dat dit automatisch gebeurt. Ook kan er sprake zijn van wijzigingskosten. Wilt u de dekking van de verzekering wijzigen of koopt u een nieuwe auto waarvoor u de verzekering wilt gebruiken? In al die gevallen is er sprake van eventuele bijkomende kosten. De royementskosten gelden voor het beëindigen van de polis.