Schade rijden in andermans auto

Schade rijden in andermans auto

“Mag ik even je auto lenen?” Wellicht is deze vraag ook al een keer aan u gesteld. Wanneer u regelmatig uw auto aan een ander uitleent of u zelf een auto leent, dan is het zinvol om te weten hoe het zit met de verzekering wanneer u betrokken raakt bij een ongeluk. Veel mensen hebben geen idee van het risico dat zij lopen wanneer zij in de auto van een ander gaan rijden. Zelfs wanneer u per ongeluk bij het achteruitrijden een paaltje raakt, kan dit al vervelende gevolgen hebben. Laat staan wanneer u betrokken raakt bij een aanrijding die u heeft veroorzaakt.

Dekt de WA-verzekering de schade?

Wanneer u rijdt in de auto van een ander, wordt de schade niet gedekt door uw eigen WA-verzekering. Hoewel deze verzekering de schade dekt van andermans eigendommen, geldt dat niet wanneer u gebruik maakt van andermans motorvoertuig. U kunt eventueel wel de schade verhalen bij de autoverzekering van de eigenaar van de auto. Voorwaarde is wel dat de eigenaar hiervoor gedekt is. Indien dit niet het geval is, dan zult u zelf de kosten moeten vergoeden. Als iemand anders in uw auto rijdt en schade veroorzaakt, kunt u die schade wel verhalen op uw autoverzekering. Uw verzekeraar handelt dan de schade af. Houd ook dan rekening met de gevolgen voor de no-claimkorting. Bij een geringe schade is het soms voordeliger om de schade zelf te betalen omdat de premie dan niet wordt verhoogd.

Dekt een allriskverzekering de schade?

Is de auto allrisk verzekerd, dan kan de eigenaar van de auto de schade claimen. Dit gaat dan echter wel ten koste van zijn of haar no-claimkorting. Dit betekent dat de eigenaar een hogere premie per maand voor zijn of haar verzekering moet gaan betalen.

Afspraken maken

Doordat de eigenaar altijd verantwoordelijk is voor de schade is het belangrijk om afspraken te maken bij het uitlenen van de auto. Bespreek goed wat u verwacht bij schade zodat u hier later geen problemen aan zult ondervinden.