Schadevrije jaren uit het buitenland

Schadevrije jaren uit het buitenland

Ja, het is in theorie mogelijk om schadevrije jaren uit het buitenland mee te nemen. In theorie, want verzekeraars hebben zelf de mogelijkheid om deze te accepteren of te weigeren. In de praktijk lukt het goed om schadevrije jaren uit bijvoorbeeld België of Frankrijk mee te nemen naar Nederland. Het betekent dat het na jaren in het buitenland goed mogelijk is om hier te beginnen met een aantal schadevrije jaren. Dat scheelt aanzienlijk in de premie, waardoor het de moeite waard is de mogelijkheden hiertoe te onderzoeken.

Royementsverklaring uit het buitenland

Om de schadevrije jaren uit het buitenland mee te nemen dient u een royementsverklaring in te dienen bij de nieuwe verzekeraar. Dat was enkele jaren geleden in Nederland ook nog het geval, voordat we het roy-data systeem introduceerden. Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat verzekeraars online na kunnen gaan hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. Om de jaren dat u schadevrij reed uit het buitenland mee te kunnen nemen kunt u nog gebruik maken van de daardoor traditionele verklaring. Hierop geeft de buitenlandse verzekeraar aan hoeveel jaren u heeft gereden en of die schadevrij waren. Het is uiteraard verstandig om een Engelse royementsverklaring aan te vragen, zodat de Nederlandse verzekeraar die zonder problemen kan lezen.

Verzekeraar kan de schadevrije jaren weigeren

Houd er rekening mee dat de Nederlandse verzekeraar niet verplicht is om de schadevrije jaren uit het buitenland over te nemen. Het is daarom verstandig om de royementsverklaring al bij de eerste aanvraag in te dienen. Een verzekeraar kan op basis daarvan meteen aangeven of ze de schadevrije jaren zullen overnemen, of dat dit helaas niet mogelijk is. Het kan aanzienlijk schelen in de premie, omdat u met meerdere schadevrije jaren al snel een flinke bonus-korting opbouwt.