Schadevrije jaren: wat is Roy-data?

Schadevrije jaren: wat is Roy-data?

Het Roy-data systeem maakt het een stuk gemakkelijker om over te stappen naar een andere verzekeraar en aan te geven hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. Voorheen hielden de verschillende verzekeraars zelf bij welke schades u claimde, om dit bij een overstap vervolgens door te geven aan de volgende partij.

Dat is inmiddels niet langer het geval, in plaats daarvan is er sprake van het Roy-data systeem. In dit systeem kunnen de verzekeraars geclaimde schade opnemen, net als een aantal andere gegevens met betrekking tot royement.

Roy-data systeem

Het Roy-data systeem maakt het voor verzekeraars gemakkelijker om de benodigde data te verzamelen en zorgt er bovendien voor dat u als klant gemakkelijker kunt overstappen naar een nieuwe verzekeraar. Het is niet langer nodig om een royementsverklaring op te vragen, op het moment dat u de overstap wilt maken. Dat was voorheen het geval, om aan de nieuwe verzekeraar aan te geven dat u netjes op tijd de premie had betaald bij de oude verzekeraar en of u schades had geclaimd. Hier stond ook het aantal schadevrije jaren op dat u had verzameld.

Schadevrije jaren en nieuwe autoverzekering

Inmiddels is er sprake van het Roy-data systeem, waaruit meteen blijkt hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd en of er de laatste tijd sprake is geweest van eventuele claims of mogelijke achterstallige betalingen. Zodra u online een nieuwe verzekering voor de auto aanvraagt wordt u gevraagd aan te geven hoeveel schadevrije jaren u heeft. Dat kunt u online aangeven, vervolgens zal de nieuwe verzekeraar gebruik maken van het Roy-data systeem. Als daar inderdaad hetzelfde aantal schadevrije jaren uit blijkt zal u doorgaans zonder problemen geaccepteerd worden voor de verzekering.