Schadevrije jaren

Schadevrije jaren

Bij de autoverzekering kunt u schadevrije jaren opbouwen, dit doet u als u geen schades claimt. Echter wanneer u besluit wel te claimen ontstaat er een terugval in schadevrije jaren. Helaas heeft dit ook gevolgen voor opgebouwde kortingen of ontstaat er zelf een toeslag op de maandelijkse premie. Geen geclaimde schades worden daarentegen juist elk jaar beloond middels een korting.

Hoe werkt het met schadevrije jaren?

Aan de schadevrije jaren hangt het bonus/malus systeem, ook wel de bonus/malus ladder genoemd. Deze ladder is opgebouwd uit treden welke staan voor het aantal schadevrije jaren dat u in uw bezit heeft. En bij elke trede/elk jaar hoort een kortingspercentage, in autoverzekeringen termen benoemd als de bekende no-claim korting.

Het opbouwen van schadevrije jaren werkt vrij simpel, elk schadevrij jaar krijgt u 1 jaar erbij waardoor u 1 trede op de ladder stijgt. Echter werkt de terugval iets ingewikkelder en hangt dit af van het bonus/malus systeem van de verzekeraar waar u de auto verzekerd heeft. Maar doorgaans zakt u maar liefst 4 treden wat betekend dat u ook maar liefst 4 schadevrije jaren verliest. Het stijgen werkt bij elke verzekeraar hetzelfde, maar het dalen niet. Op de bonus/malus ladder van uw verzekeraar ziet u direct hoeveel jaren u bij een eventuele schade zakt.

Negatieve schadevrije jaren

Wat veel consumenten niet weten is dat negatieve schadevrije jaren ook bestaan. Dit betekend dat u bijvoorbeeld -1, -2 of -3 schadevrije jaren heeft. Lager als dit loopt een bonus/malus ladder van de reguliere verzekeraars vaak niet en indien u het toch overkomt dat u een nog lager aantal heeft bent u gebonden aan risicoverzekeraars als Rialto Verzekeringen. Het grote nadeel van negatieve schadevrije jaren is dat er geen no-claim korting uitgedeeld wordt, maar dat er zelfs een toeslag uitgedeeld wordt. Soms kan dit resulteren in een 2 keer zo dure premie als voorheen.