Uw elektrische auto verzekeren

Uw elektrische auto verzekeren

Als u een elektrische auto rijdt, of wilt rijden, dan kan dit gevolgen hebben voor uw autoverzekering. Elektrisch rijden is namelijk toch net weer even anders. Gelukkig voor u wordt het elektrisch rijden wel gestimuleerd. Daarom kunt u soms grote kortingen krijgen wanneer u kiest voor een elektrische auto. Er zitten echter ook een aantal nadelen vast wanneer u kiest voor een elektrische auto. Dit geldt vooral voor de autoverzekering.

Hogere premie voor elektrische auto’s

Elektrische auto’s zijn over het algemeen waardevaster dan andere auto’s. Omdat ze nog relatief weinig voorkomen en ook een grote exportwaarde hebben verliezen ze niet zo snel hun waarde na de aanschaf in tegenstelling tot benzine- of dieselauto’s. Dit heeft echter qua verzekeren ook een nadeel: in het geval van bijvoorbeeld diefstal zal de verzekering ook een hoger bedrag moeten uitkeren. Dit wordt dan weer vertaald in een hogere premie.

Omdat de accu duurder is dan die van een benzine- of dieselauto en zelfs behoorlijk duurder dan die van een hybride auto betekent het dat schade aan de accu ook erg duur kan uitvallen. Ook dit merkt u vervolgens in de premie. Verder is de kans op schade in het algemeen iets groter omdat elektrische auto’s gemiddeld een langere remweg hebben. Dit is het geval omdat de auto’s ook ietwat zwaarder zijn.

Kortingen en subsidies voor elektrische auto’s

Het is dus een dubbele boodschap. Elektrisch rijden kan duurder uitvallen qua verzekering maar door kortingen of subsidies merkt u daar op dit moment nog niet veel van. Verzekeraars houden de schades van soorten auto’s, dus ook elektrische, apart bij om berekeningen te bepalen. Op het moment is er nog niet veel verschil tussen elektrische of bijvoorbeeld benzineauto’s gemeten. Wanneer dit echter wel het geval zou zijn zullen er verschillen qua premie en dekking worden ingevoerd.