Vanaf welk moment auto verzekeren?

Vanaf welk moment auto verzekeren?

Het is verplichte iedere auto in Nederland te verzekeren waarmee u daarmee de openbare weg op wilt. Dat betekent dat er minimaal een WA autoverzekering dient te worden afgesloten. Het is desgewenst mogelijk om die polis uit te breiden met een Beperkt Casco dekking of zelfs een Allrisk dekking. De auto dient meteen te worden verzekerd wanneer deze op kenteken of op naam wordt gezet. Het is van belang om meteen (online) een autoverzekering aan te vragen. De verzekering gaat meteen in, onder voorbehoud van acceptatie. Dat betekent dat u er meteen mee de openbare weg op kunt. De verzekeraar zal vervolgens de gegevens controleren en u definitief accepteren (of alsnog weigeren).

Verplichte WA autoverzekering

Het is in ieder geval van belang om meteen een WA autoverzekering af te sluiten. Deze is wettelijk verplicht, de polis biedt namelijk dekking tegen de Wettelijke Aansprakelijkheid. Het is mogelijk om aan de hand van een Beperkt Casco dekking of een Allrisk dekking voor een meer uitgebreide polis te kiezen. Die dekkingen zijn niet verplicht, maar kunnen een goede keuze blijken voor bijvoorbeeld nieuwe en jonge auto’s met een relatief hoge waarde.

Geschorst of gemoedsbezwaren

In twee gevallen is het niet meteen nodig om een autoverzekering af te sluiten. Dat geldt bij geschorste auto’s en bij gemoedsbezwaren. Indien u niet van plan bent om de auto te gebruiken op de openbare weg is het mogelijk om het kenteken te laten schorsen. Het is dan niet nodig om een autoverzekering af te sluiten, de auto hoeft geen APK te ondergaan en er hoeft geen motorrijtuigenbelasting te worden betaald. Het is daarnaast niet nodig meteen een autoverzekering af te sluiten op het moment dat er sprake is van gemoedsbezwaren. Dat is vaak op basis van religieuze redenen. Onder bepaalde voorwaarden mogen zij onverzekerd zijn, mits ze een bijdrage betalen aan het Fonds Middelen Gemoedsbezwaren. Indien zij schade veroorzaken moeten ze die zelf betalen.