Vergoeding bij een gestolen auto

Vergoeding bij een gestolen auto

Benieuwd naar de vergoeding bij een gestolen auto? Die hangt sterk af van het type dekking binnen de autoverzekering en de wijze waarop de verzekeraar de uit te keren bedragen berekent. Een WA autoverzekering biedt bijvoorbeeld geen vergoeding bij een gestolen auto. Bij een Beperkt Casco of Allrisk dekking hangt de hoogte van de vergoeding af van het feit of de autoverzekeraar een dagwaarde-, afschrijvings- of nieuwwaarderegeling gebruikt.

Dekking binnen de autoverzekering

De WA autoverzekering biedt slechts dekking voor schade die u toebrengt aan anderen, eventuele schade aan de eigen auto dient u altijd zelf te betalen. Dat geldt dus ook voor diefstal, er is binnen de WA polis voor de auto geen sprake van dekking. Die dekking is er wel wanneer u een WA Beperkt Casco of een WA Allrisk dekking voor de auto afsluit. De autoverzekering biedt dan een uitkering op het moment dat uw auto gestolen wordt. Houd er rekening mee dat de meeste verzekeraars de dagwaarde zullen uitkeren. Als alternatieven zijn er verzekeringen beschikbaar met een afschrijvingsregeling of een nieuwwaarderegeling.

Dagwaarde, afschrijvingsregeling of nieuwwaarderegeling

De vergoeding bij een gestolen auto vindt standaard plaats op basis van de dagwaarde. De verzekeraar bepaalt die waarde aan de hand van het merk, het model, de uitvoering en bijvoorbeeld de kilometerstand en conditie van de auto. Over het algemeen geldt de ANWB/BOVAG-koerslijst als leidraad om de dagwaarde van de auto te bepalen.

Het is alternatief mogelijk om een autoverzekering met dekking voor diefstal af te sluiten op basis van een afschrijvingsregeling of een nieuwwaarderegeling. In het eerste geval berekent de verzekeraar bijvoorbeeld 1,5% afschrijving per jaar, ingaand na het eerste jaar. Aan de hand van die afschrijving wordt de uit te keren vergoeding bij een gestolen auto berekend. Bij een nieuwwaarderegeling krijgt u 100% van de nieuwwaarde vergoed bij een gestolen auto.