Verlopen APK en autoverzekering

Verlopen APK en autoverzekering

Een verlopen APK en een autoverzekering gaan niet goed samen. U bent in Nederland verplicht om een autoverzekering (minimaal een WA-autoverzekering) af te sluiten, maar het is daarnaast verplicht om uw auto periodiek te laten keuren, op eventuele mankementen. We hebben daar in Nederland de APK voor ingesteld. De kosten van een APK blijven over het algemeen beperkt tot enkele tientjes. Met een verlopen APK is uw autoverzekering in bepaalde gevallen niet geldig, waardoor het van belang is om uw auto op tijd te laten keuren.

Wat is de APK keuring?

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring en heeft betrekking op de wettelijk verplichte keuring voor auto’s die ouder zijn dan 3 (diesel en LPG) of 4 (benzine of elektrisch) jaar. Het is vanaf dat moment verplicht om uw auto ieder jaar of om het jaar te laten controleren, zodat eventuele mankementen tijdig kunnen worden geconstateerd.

Uw auto dient door een erkend garagebedrijf te worden gecontroleerd, zodat u veilig de weg op kunt en ook anderen er op kunnen rekenen dat u bijvoorbeeld op tijd kunt remmen. Auto’s van 8 jaar en ouder dienen ieder jaar verplicht gekeurd te worden, om de veiligheid goed te kunnen waarborgen.

Ben ik verzekerd met een verlopen APK?

U bent in principe verzekerd met een verlopen APK, maar zodra u een ongeval veroorzaakt kan dat vervelende gevolgen met zich meebrengen. Op het moment dat de verzekeraar aan kan tonen dat u te gladde banden had of uw remmen niet langer in orde waren, kan men weigeren de kosten te vergoeden. U was dan niet door de APK keuring gekomen, waardoor de verlopen APK bij heeft gedragen aan het veroorzaken van het ongeval. Het is daarom van belang om de verlopen APK zo snel mogelijk te herstellen, zodat u weer goed verzekerd bent en u bovenal veilig de weg op kunt.