Verzeker uw auto tegen vuurwerkschade

Verzeker uw auto tegen vuurwerkschade

Nog een paar maanden en dan staat de jaarwisseling weer voor de deur. Naast oliebollen, appelflappen en rotjes wordt Oud en Nieuw ook gekenmerkt door vandalisme. Voor een auto is het niet bepaald de veiligste avond van het jaar. Autobranden zorgen jaarlijks voor miljoenen euro’s aan particuliere schade. Het is dus belangrijk om een goede verzekering voor autoschade af te sluiten.

Voorzorgsmaatregelen

Niemand wil natuurlijk het nieuwe jaar beginnen met een vernielde auto. Voorzorgsmaatregelen kunnen een hoop ellende voorkomen. Parkeer uw auto tijdens Oud en Nieuw in de garage of in elk geval zo ver mogelijk van de straat. Ook het afdekken van de auto met een kleed kan helpen. Mocht er toch een vuurpijl op je wagen terechtkomen, zorg er dan voor dat de brand zo snel mogelijk kan worden geblust door een brandblusser naast uw deur te zetten.

All-risk en beperkt casco verzekering

Helaas: ondanks alle voorzorgsmaatregelen loopt de auto toch schade op door rondvliegend vuurwerk. Wat dan? In dat geval kunt u gebruik maken van de all-risk of beperkt casco verzekering. Een beperkt casco, ook wel WA-plus genoemd, houdt in dat u verzekerd bent voor schade aan anderen, brandschade, storm, natuur en (poging tot-) diefstal. Een all-risk verzekering is de meest uitgebreide dekking. Hierbij bent u verzekerd tegen zowel vandalisme als brandschade, bijvoorbeeld door een verkeerd afgestoken vuurpijl. Bij andere verzekeringen wordt vandalisme soms niet gedekt. Een WA-verzekering biedt bijvoorbeeld alleen dekking als u met een eigen voertuig een ander voertuig hebt beschadigd.

Onderneem stappen

Wanneer er sprake is van vandalisme, dan kunt u verschillende stappen ondernemen. Doe bijvoorbeeld aangifte van vernieling. De politie treedt de laatste jaren strenger op tegen dit soort vergrijpen. Is de persoon die u auto heeft beschadigd bij u bekend, stap dan naar de politie. De vandaal zal dan de schadekosten moeten betalen. Ook is het verstandig om bijvoorbeeld via internet verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Vergeet echter niet dat het claimen een all-risk verzekering gevolgen heeft voor uw schadevrije jaren. Soms wel vijf tot zeven jaar. Alleen brandschade heeft daar geen invloed op. In het geval van kleine schade, zoals een ingetikte ruit, is het soms verstandiger om zelf de schade te betalen.