Voorlopige dekking autoverzekering

Voorlopige dekking autoverzekering

Heeft u een autoverzekering afgesloten en krijgt u te horen of te lezen dat er sprake is van een voorlopige dekking van de autoverzekering? Dan bent u vanaf dat moment verzekerd, mits u de juiste informatie heeft opgegeven en men u uiteindelijk ook daadwerkelijk accepteert. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u geen schadegevallen achter houdt en dat u daarnaast duidelijk aangeeft wat uw auto kost, om welk type het gaat en waar u bijvoorbeeld woont. Dit zijn elementen op basis waarvan men het risico (en daarmee de premie) inschat, zodat de verzekeraar u een voorlopige dekking voor uw autoverzekering aan kan bieden.

Goedkeuring van de aanvraag

Nadat u de voorlopige dekking voor uw autoverzekering heeft ontvangen zal men zich buigen over uw aanvraag. Blijkt de informatie die u heeft opgegeven inderdaad te kloppen? Dan zal men u in bijna alle gevallen gewoon accepteren. Dat betekent dat u na een paar dagen het verzekeringsbewijs zal ontvangen, waardoor u er zeker van bent dat u definitief geaccepteerd bent. Krijgt u in de tussentijd te maken met een ongeval? Dan is de voorlopige dekking van de autoverzekering geldig, waardoor u de kosten kunt laten vergoeden.

Vrijwillige acceptatie en afwijzing

Dat neemt aan de andere kant niet weg dat de voorlopige dekking voor uw autoverzekering ook met terugwerkende kracht ongedaan gemaakt kan worden. Verzekeraars zijn niet verplicht om u te accepteren, waardoor ze u bijvoorbeeld kunnen weigeren op basis van het risico dat u loopt.

Geeft u verkeerde informatie op of houdt u bepaalde belangrijke zaken achter? Dan kan men de voorlopige dekking voor uw autoverzekering met terugwerkende kracht intrekken. In dat geval kan men bovendien besluiten u niet uit te keren op het moment dat u tijdens de tijdelijke dekking te maken heeft gekregen met een ongeval.