Welke dekking kiezen?

Welke dekking kiezen?

Wanneer u besluit een autoverzekering aan te vragen heeft u de keuze uit 3 verschillende dekkingen. Daarnaast ook nog een aantal aanvullende dekkingen en/of modules, maar het begint bij de basisdekking. Welke variant het beste gekozen kan worden hangt af van een aantal zaken.

Welke soorten?

Bij de aanvraag van de autoverzekering is er de keuze uit 3 verschillende basisdekkingen. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten en de verzekerde schades die daarbij horen:

  • WA: Hierbij worden alle schades die u met uw auto aan anderen veroorzaakt vergoed, niet de eigen schades.
  • Beperkt Casco: Schades die met uw auto aan anderen veroorzaakt worden en schades aan eigen auto als o.a. diefstal, brand, stormschade, natuurschade, brand en ruitschade.
  • Volledig Casco: Bovengenoemde oorzaken en schade door vandalisme of schade aan eigen auto welke door een ongeval met eigen schuld is veroorzaakt.

Juiste keuze?

Wat betreft de basisdekking is het belangrijk dat u zich goed afvraagt tegen welke schades u verzekerd wilt zijn. Hiervoor gelden richtlijnen als de leeftijd van de auto. Een advies is voor auto’s vanaf 10 jaar te kiezen voor een WA, auto’s van 6 t/m 9 jaar oud een Beperkt Casco en auto’s t/m 5 jaar voor een Volledig Casco. Ondanks dat deze richtlijnen er zijn kunnen er andere factoren gelden die een andere keuze beter maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de waarde van de auto. Als uw auto na 6 jaar bijvoorbeeld nog 25.000 euro waard is blijft een Volledig Casco wellicht de beste keuze. Ook wanneer er nog een lopende financiering voor de auto is kunt u zich afvragen of het verlagen van de dekking een juiste keuze is. Het is dan ook een afweging waard per specifiek geval. U dient uzelf af te vragen of de te betalen premie opweegt tegen de uitkering van schade bij total loss. Indien dit het geval is kunt u wellicht beter een hogere dekking kiezen, indien dit niet het geval is een lagere.