Zelf schade verhalen bij uw autoverzekering

Zelf schade verhalen bij uw autoverzekering

Wanneer u schade heeft aan uw auto dient u deze zelf te verhalen bij uw verzekeraar. Tenminste, als u niet schuldig bent aan de schade, u niet voldoende verzekerd bent of wanneer u geen rechtsbijstandverzekering hiervoor heeft afgesloten. Gelukkig is zelf schade verhalen bij uw autoverzekering helemaal niet zo moeilijk als het in de eerste instantie lijkt.

Stappenplan voor schadeclaim

Als u te maken heeft met autoschade waarvan u niet de veroorzaker bent dan kunt u hiervoor een schadeclaim indienen met uw WA verzekering. Hiervoor hoeft u slechts enkele eenvoudige stappen te doorlopen.

Doe aangifte
In alle gevallen is het raadzaam om aangifte te doen. Veel verzekeraars willen een aangifteformulier en eventuele foto’s van de schade overhandigd krijgen als bewijsmateriaal

Schadeformulier invullen
Voor autoschade moet u een Europees Autoschadeformulier invullen. Bij voorkeur vult u deze in met de tegenpartij. Wanneer de tegenpartij onbekend is kunt u terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer en in sommige gevallen kunt u met een volledig casco dekking ook (een deel van) de kosten claimen.

Tegenpartij aansprakelijk stellen
U neemt contact op met de verzekeringsmaatschappij van de veroorzaker van de schade. Dit kunt u schriftelijk doen of per mail. Veel verzekeringsmaatschappijen hebben hiervoor een standaard verhalenbrief waarmee u gemakkelijk uw verhaal kunt vertellen. Als u in het bezit bent van getuigenverklaringen, moet u deze ook opsturen.

Dossier aanleggen
Maak voor uzelf een schadedossier. Bewaar hierin alles wat er met de schade te maken heeft. Denk hierbij aan de foto’s van de schade aan uw auto, het proces-verbaal, eventuele getuigenverklaringen en een kopie van uw mail of brief naar de verzekeraar.

Schade wel of niet vergoed

Wanneer de verzekeraar besluit de schade niet te vergoeden, dan mag u om een uitleg vragen. Verzekeringsmaatschappijen zijn u verplicht deze te geven. Wilt u er zeker van zijn dat alle stappen zorgvuldig doorlopen zijn? Er zijn diverse professionals die u in dit soort gevallen kunt inschakelen, zoals een schade-expert of een juridisch expert.